Gratis eBook

 

SPIEGELEN

-de eerste stap naar Natuurlijk Leiderschap-

Dankzij de managementlessen van paarden
 

eBook Spiegelen

Dit eBook is geschreven voor managers die leidinggeven aan professionals. De 5 stappen methode die hier wordt beschreven, heeft als doel te zorgen dat je meer effect bereikt met veel minder moeite. Als je jezelf herkent in een of meer van onderstaande punten, zul je zeker iets aan dit eBook hebben.

Herken je jezelf in een van deze situaties?

 • Je bent manager van een team van professionals. Deze professionals zijn allemaal stuk voor stuk erg goed in hun werk, maar het is lastig om ze te laten samenwerken. Het lijkt alsof ze het teambelang niet voor ogen hebben en alleen op hun eigen eilandje werken.

 • Je bent ambitieus. Je houdt van je werk en van je mensen. En toch heb je het gevoel dat je niet bereikt met je team wat je zou kunnen bereiken. Je hebt veel talentvolle mensen in je team, maar dit komt niet volledig tot zijn recht. Je weet dat er meer uit te halen valt, maar je weet niet hoe je dat kan bereiken.

 • Je krijgt vaak te maken met weerstand. In de veranderende organisatie van tegenwoordig ben jij als manager vaak degene tegen wie de weerstand wordt gericht. Dit gaat ten koste van de sfeer en de productiviteit.

 • Je vindt het lastig in te schatten of mensen wel zeggen wat ze echt bedoelen. Je bent zelf altijd open en nodigt je medewerkers uit om ook open naar jou te zijn. Toch heb je het idee dat ze niet het achterste van hun tong laten zien.

Vraag het ebook gratis aan door aan de rechterkant van deze pagina je email-adres achter te laten!

Wat levert het lezen van dit eBook jou op?

Paarden gebruiken een simpele methode om effectief samen te werken als kudde. De leider van de kudde wordt ten alle tijden gevolgd. Als mens kan je deze effectieve leiderschapsmethode ook leren. Wanneer je dit onder de knie hebt, ga je enorm veel tijd besparen in je werk. Bedenk eens wat het zou opleveren als je iedereen waar je mee werkt beter kan begrijpen; de mensen waar je leiding aan geeft, de klanten waar je mee werkt en je directe collega’s. Wanneer je ze beter kunt aanvoelen kan je veel effectiever communiceren. Je hebt het door wanneer er tegen je gelogen wordt. Je weet hoe je iemand kunt motiveren. Je weet wie je moet kiezen voor welke taak. Kortom, bij elke beslissing bespaar je veel tijd terwijl de kans dat de beslissing juist is, groter wordt.

Paarden spiegelen mensen

Klanten vragen mij altijd vol verbazing hoe het kan dat het paard hen zo nauwkeurig spiegelt. “Het lijkt wel alsof hij mijn gedachten kan lezen” hoor ik regelmatig. Mij wordt vaak gevraagd of deze methode niet te ‘zweverig’ is voor managers. De film ‘The horsewhisperer’ heeft uiteraard bijgedragen aan het zweverige, mystieke imago van het ‘paardenfluisteren’. Er is echter niets geheimzinnigs of zweverigs aan. Zoals je in dit boek zal lezen is het spiegelende vermogen van paarden gewoon wetenschappelijk te verklaren.

Hoe zou het zijn als je net zo veel mensenkennis zou hebben als een paard? Als manager werk je dagelijks met mensen. Als je ze (nog) beter zou begrijpen zou alles dan niet veel makkelijker gaan? Als je meer mensenkennis hebt dan kan je mensen makkelijker motiveren, communiceren wordt makkelijker en jouw invloed wordt groter. Kortom: veel meer effect met veel minder moeite.

Inhoud van het eBook

In dit eBook leer je in vijf simpele stappen de methode ‘spiegelen’ van paarden, zodat je die zelf kan toepassen in jouw organisatie. Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1 gaat in op wat ‘spiegelen’ is zoals paarden dat doen en hoe dit werkt in je hersenen. Vervolgens worden in deel 2 de vijf stappen van het spiegelen doorgenomen. Tenslotte bekijken we in deel 3 hoe je deze methode zelf kan toepassen in de praktijk zodat je een Natuurlijke Leider wordt.

In dit eBook vind je tevens heel veel oefeningen. Dit verduidelijkt de tekst en het zorgt ervoor dat het gelezene beklijft. Als je de vijf stappen oefent en met behulp van het bijgevoegde werkblad in de praktijk brengt dan zal je direct merken wat het effect is.

Leiderschapstips

Als vervolg op het eBook ontvang je elke maand (gratis) Leiderschapstips in je mailbox*. Leiderschapstips bestaat uit artikelen met leiderschapslessen van paarden. Uiteraard zijn net als in het eBook de lessen van de paarden vertaald naar de dagelijkse praktijk van het leidinggeven in een organisatie. De praktische tips zijn direct toepasbaar, waardoor je meer bereikt en veel tijd bespaart.

*Je kan je elk gewenst moment met 1 klik op de knop weer afmelden van Leiderschapstips. Wij sturen geen spam en we zullen jouw emailadres nooit aan derden verstrekken.

SAMSUNG CSCGeschreven door Wendela

Dit eBook is geschreven door Drs. Wendela den Tonkelaar. Zij is expert op het gebied van leiderschap in organisaties en werkt met de methode paardencoaching. Dit eBook is geschreven op basis van wat zij heeft geleerd van de leiderschapslessen van paarden in combinatie met haar achtergrond in de psychologie.

Gratis aanvragen eBook

Om het eBook gratis te ontvangen hoef je alleen maar je emailadres hiernaast achter te laten. Je krijgt ontvangt dan automatisch het eBook. Het eBook is in PDF formaat.

Mocht dit bij jou niet werken, neem dan even contact met mij op via wendela@onbewuster.nl

Vraag het ebook gratis aan door aan de rechterkant van deze pagina je email-adres achter te laten!

 • http://www.emcperformance.nl Titia.Kroep@live.nl

  Hallo Wendela,

  Ik heb zojuist je e-book in een ruk uit gelezen. Het leest makkelijk weg (niet te lang, wel duidelijk en ook praktisch) en is erg verhelderend (vooral het waarom van spiegelen bij dieren).

  Door opleiding en ervaring herken ik al veel van wat je schrijft en onderschrijf je aanpak. Blijft goed om me (opnieuw) bewust te zijn van de stappen van concentreren t/m reageren. Ik ga er weer mee aan de slag voor mezelf en professioneel! Bedankt bij deze dat je dit met o.a. mij hebt willen delen!

  Met vriendelijke groet,

  Titia Kroep

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Titia,

   Dank je wel voor je reactie. Mooi dat je het spiegelen zowel privé als professioneel gebruikt!

   Wendela

  • http://domainepouligerinducheval.blogspot.com/ Thijmen Grootjen

   Hallo Wendela

   Je Ebook gelezen is prettig om te doen en is een grote realiteit dus sluit het aan op de doelgroepen waar het voor bedoeld is. Dat is heel goede ontwikkeling als ze nu ook de tijd nemen om het echt te gaan toepassen in hun werkomgeving dan zal dat zeker meer inzicht geven hoe mensen in elkaar zitten en ook een heel klein beetje waarom.
   Dus veel oefenen met je oefeningen en vooral toepassen, voor mij is dit al jaren helder ;Maar het inzetten van paarden geeft vaak direct inzicht dat mensen enorm verschillen en paarden maar ook andere dieren voelen dit direct aan en geven je het ook direct terug in hun gedrag;
   Ook wij zien dat al jaren omdat we zelf paarden hebben en dus ook regelmatig meemaken hoe ze op andere mensen reageren het geweldig om dit in stilte te observeren wat we ook regelmatig doen zonder dat deze mensen het weten. als
   we dan daarna nog iets gaan drinken en we praten wat over en weer horen we vaak jullie hebben best wel mensenkennis en we ons hier begrepen welnu dat is wat paarden je dagelijks kunnen leren, als het wil zien natuurlijk; maar het vooral heel erg leuk om mee ze bezig te zijn want dan gaan je echt enorm waarderen.
   Tot slot ja je bent goed bezig ga zo door ik zal op de achtergrond op de voet volgen
   Met warme groet
   Thijmen

   • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

    Hallo Thijmen,

    Dank je wel voor je reactie! Wat grappig wat je vertelt over de mensen die bij jullie langskomen en die je in stilte observeert via de paarden. Ik kan me voorstellen dat mensen dan direct denken dat je een enorme mensenkennis hebt! 😉

    Leuk dat je me blijft volgen! Blijf gerust af en toe je reacties en ervaringen hier posten!

    Wendela

 • http://www.maartenscoaching.nl/wp Maarten Smit (@_maartensmit)

  Beste Wendela,
  Dank voor je E-book. Het spiegelen mag ik als coach graag doen met clienten. Dat het zo effectief kan zijn als jij beschrijft in de 5 stappen voor mij in mijn nevenfunctie als leidinggevende is wel een eye-opener. Leuk. Dan gaan de twee werelden waarin ik werk meer raakvlakken met elkaar hebben.

  N.B. Als beelddenker heb ik altijd ezelsbruggetjes nodig. Bij Concentreren, Observeren, Reflecteren, Interpreteren en Reageren kom ik onmiddellijk op ‘corir’ het franse werkwoord voor rennen, ook leuk vanwege de tijdsbesparing die dit spiegelen zeker op kan leveren.

  Hartelijke groet

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Dank je wel voor je reactie Maarten! Leuk dat je jouw ervaringen hier wil delen. Ik vind het ezelsbruggetje echt geweldig! Die ga ik er zeker in houden :-)

 • http://www.bodyfollowsmind.com Frank Hopman

  Hai Wendela,
  Ik vond het E-book ontzettend leuk om te lezen en er zijn veel overeenkomsten
  met wat ik doe. Ik geef nl. zelf workshops gebaseerd op Aikido, beoefen ook de “sport” .
  Met name het niet oordelen spreekt mij ontzettend aan, dat scheelt een hoop energie-verlies….
  Ik vond het heel fijn om te lezen en heb ook zelf weer wat “voer” ontdekt om op te kauwen.
  Ik wens je heel veel succes met “onbewuster” en hoop dat het een geweldig jaar wordt!
  Hartelijke groet

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Frank,

   Dank je wel voor je reactie! Interessant dat er zo veel overeenkomsten zijn met Aikido. Mooi!

   Kauw rustig verder :) En ik wens jou ook een geweldig jaar!

   Wendela

 • http://www.natuurlijkpaardleiden.nl Sylvia Keizers

  Beste Wendela,

  bedankt voor het e-book. Ik heb het met aandacht gelezen en heb de meeste oefeningen gedaan. Ik ben blij dat je de moeite hebt genomen om een dergelijk boek te schrijven. Er is wel al veel geschreven op dit gebied, maar niet altijd vanuit dezelfde invalshoek. Ik vind dit boek praktisch en gedragsgericht. Dat spreekt me aan.

  Ik ben sinds 2000 bezig met Natural Horsemanship en op zoek naar een meer natuurlijke manier van paarden houden, trainen en voeren. Ik ben van beroep docent en mentor op middelbare scholen. Steeds vaker kreeg ik vragen van mensen om ze te helpen met hun paardenproblemen, die eigenlijk mensenproblemen bleken te zijn. Van lieverlee is het me duidelijk geworden dat paarden heel duidelijk gedrag spiegelen.

  Inmiddels woon ik sinds drie en een half jaar in Drenthe en heb mijn eigen groep paarden. Soms vragen mensen me om een sessie gedrag spiegelen. Ik zeg daarbij altijd dat ik docent ben en paardengedrag bestudeerd heb, maar dat ik geen therapeut ben. Toch heb ik leuke, interessante en ingrijpende dingen meegemaakt. Degenen die dit soort sessies komen doen gaan altijd goed naar huis. Achteraf krijg ik altijd te horen dat ze er veel aan gehad hebben.

  In mijn bedrijf, Natuurlijk Paardleiden, geef ik ook paardrijlessen aan kinderen. Dit zijn geen “manege”-lessen. De eerste tien lessen zitten ze vaak niet eens op een paard. Als ze wel gaan rijden, dan is dit in eerste instantie voor balans-lessen. Daarna gaan we buitenritten maken, waarbij ze vooral op zichzelf moeten letten. Ik gebruik ook voor jonge kinderen de technieken van het gedrag spiegelen. Uiteraard uitgelegd op een manier die zij begrijpen. Ik heb hier veel voldoening van.

  Ik nodig je uit om eens te kijken op mijn website: http://www.natuurlijkpaardleiden.nl. Ik sta zeer open voor feedback.

  Met vriendelijke groet,

  Sylvia Keizers

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Sylvia,

   Dank je wel voor je reactie! En heel erg bedankt voor de complimenten over mijn boek, dat vind ik erg leuk om te horen!

   Wat leuk om te horen dat je in jouw werk ook zo veel merkt van het spiegelen van de paarden. Ik kan me goed voorstellen dat veel paardenproblemen eigenlijk mensenproblemen zijn. Fijn dat je de mensen (en paarden) daar zo goed bij kan helpen.

   Heb jij ook de ervaring dat kinderen het spiegelen veel beter onder de knie hebben dan volwassenen? Volwassenen hebben het eigenlijk weer verleerd…

   Ik ga eens een kijkje nemen op je website!

   Wendela

 • http://www.makkerhondensport.nl Anneke van der Schouw

  Beste Wendela, na het lezen van jouw boek ben ik me ervan bewust geworden dat spiegelen iets is dat “wij” (zowel paarden, honden als mensen) heel veel gebruiken. Al 23 jaar geef ik trainingen aan volwassen mensen met hun honden. Ook bij deze trainingen speelt spiegelen een grote rol:”Als je zelf rustig gaat doen, gaat je hond minder stress gerelateerd gedrag vertonen”, is een advies wat regelmatig gegeven wordt. Door mensen zich bewust te laten worden van de invloed die zij hebben op hun hond, krijgen ze meer invloed op het gedrag van hun hond.
  Nu sta ik voor de klas. Ook bij leerlingen is het heel belangrijk dat jij voorbeeldgedrag vertoont. Je kunt als docent het gedrag van de leerlingen in hoge mate beinvloeden door je eigen gedrag. Ik wist al wel iets van spiegelen, maar was me er niet van bewust dat het een zo veelgebruikt fenomeen is. Hartelijk dank voor je boek!
  Groet van mij
  Anneke van der Schouw

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Anneke,

   Wat leuk om te horen dat je dezelfde ervaringen hebt met honden wat betreft het spiegelen! Honden zijn natuurlijk ook kuddedieren, net als paarden (en mensen). Dus zullen bij honden ook de spiegelneuronen erg goed ontwikkeld zijn.

   Dank je wel voor het delen van jouw ervaringen met het spiegelen voor de klas. Het spiegelen lijkt me een prachtige manier om een groep leerlingen te beïnvloeden. Waar ik nu benieuwd naar ben, vind je het moeilijk om zelf niet de klas te spiegelen? Bijvoorbeeld wanneer alle leerlingen ‘s ochtends vroeg moe en onderuitgezakt op hun stoelen hangen, dan zal jij daar (onbewust) ook door beïnvloed worden, want jouw hersenen zullen dat gedrag ook spiegelen. Hoe ga jij daar mee om?

   Groeten,
   Wendela

 • http://www.d-zaam.nl Marguerite

  Wendela, mijn complimenten! Zeer lezenswaardig, je hebt een echt schrijftalent, en heel praktisch. Als jouw werkwijze is zoals je e-Book, dan zul je zeker heel succesvol zijn. Ik hoop dat we in de toekomst samen kunnen werken!
  Veel groet, Marguerite Steenwijk

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Marguerite,

   Dank je wel voor de complimenten! Wat fijn om te horen!
   Het lijkt mij ook erg leuk om in de toekomst een keer samen te kunnen werken. Er komt vast snel een keer een gelegenheid.

   Groeten,
   Wendela

 • Dirk van de Laar

  Hoi Wendela, 

  Ik heb je boek gelezen. Ik vind het een bijzondere kijk op psychologie. Ik ben wel van mening dat wij van het dierenrijk veel kunnen leren. Dieren zijn over het algemeen direct en impulsief. Maar kunnen ook onderdanig zijn. Ten opzichte van dieren vs mensen, mensen vs dieren, dieren vs dieren en mensen vs mensen. Net als in dierenwereld kunnen mensen ook onderdanig zijn of juist het omgekeerde. Mensen voelen mensen aan, dieren voelen dieren aan, dieren voelen mensen aan en mensen voelen dieren aan. Ieder individu is anders. Ik denk dat wij mensen niet zo zo veel verschillen van het dierenrijk. Wat ik wil zeggen is dat wij mensen mensen aanvoelen omtrent een bepaalt gedrag of voorkomen. Misschien is dat gebaseerd op wat vooroordelen. Ondernemende Mensen hebben daarnaast een natuurlijk drang tot, laat ik het maar zo zeggen dictatoriaal gedrag. Andere die dat niet hebben zijn laat ik het maar zo zeggen, onderdanig.
  Dit heb je ook in het dierenrijk. Bijvoorbeeld de Alfa-mannetjes. Het gene waar ik wel een groot onderscheid wil maken tussen mensen en mensen is dat mensen meer vergevingsgezinden zijn. In het dierenrijk staat dit denk ik bij een strijd om de “macht” mrt het overgeven van de een of de ander. Desalniettemin vind ik het een interessant boek. 

  Ik hoop dat ik je niet heb gekwetst of te leurden gesteld over mijn mening betreffende de verschillen tussen mensen dier. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik me vergis

  Mocht je behoefte hebben om te reageren laat je er niet van weerhouden. Ik hou van mensen met een eigen opvatting en mening. zolang ze maar niet door onwetendheid eigenwijs blijven.
  Dit is trouwens een van de kenmerken van eigenwijsheid. Maar dat zal jij als geen ander wel weten. 

  Met vriendelijke groeten

  DCI van de Laar

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Dirk,

   Dank je wel voor je reactie! Leuk dat je hier je mening met ons deelt! Ik hou, net als jij, erg van mensen met eigen opvattingen en een kritische blik.

   Ik ben het zeker met je eens dat er zowel bij dieren als bij mensen zowel dominant als onderdanig gedrag voorkomt. Ik ben niet zo weg van het woord ‘dictatoriaal’, want in mijn visie hoeft dominantie niet altijd op een dictatoriale manier geuit te worden. Maar wat betreft paarden zijn er inderdaad dominantie dieren en onderdanige dieren. Overigens kan dit ook van moment tot moment en van situatie tot situatie verschillen. Maar zeker is dat er altijd, in elke situatie, één paard is dat de leiding heeft. (het alfa-dier) Dit is voor paarden (als kuddedieren en prooidieren) van levensbelang. Zonder leider wordt het een chaos in de paardenkudde. En zodra het een chaos wordt, wordt het voor roofdieren wel erg makkelijk om een paard op te eten… 😉

   Waar ik het niet met je eens ben is op het punt van vergevingsgezindheid. In mijn ervaring zijn dieren juist méér vergevingsgezind dan mensen. Paarden leven in het hier en nu, ze zijn niet rancuneus over het verleden. Mensen daarentegen kunnen nog heel lang last hebben van bv imagoschade of een geschonden vertrouwen. Ik geef je even een voorbeeld uit mijn trainingen met paarden. Stel dat iemand het niet lukt om een goede leider voor het paard te zijn en het paard te laten volgen. Die persoon denkt er even over na, hervat zichzelf en laat daarna wel goede leiderschapskwaliteiten zien. Op dat moment zal het paard die persoon meteen weer volgen. Dat is in mijn ogen vergevingsgezind. Je kan een fout maken, maar als je een paar minuten laten ander gedrag laat zien, dan reageert het paard alleen nog maar daar op, omdat hij alleen in het ‘nu’ leeft. Dit is natuurlijk anders wanneer je een paard ernstig zou mishandelen, maar ik heb het nu even over ‘normaal’ gedrag…

   Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb uitgelegd. Ik ben benieuwd naar je reactie!

   Wendela

 • http://www,horsereconnection.info Yvonne Smit

  Hoi Wendela,

  heb het boek in 1 dag uitgelezen en werd helemaal enthousiast: ik werk op eenVMBO school en ben maandag meteen aan de slag gegaan met concentreren en observeren: van tevoren bedacht waar ik me op wilde concentreren en dat ben ik gaan observeren. Het voordeel is dat je dan heel objectief gaat kijken naar gedrag. Normaal heb ik vooroordelen, zie dit dan ook bevestigd natuurlijk en reageer dan dan op, meestal niet met positief resultaat. Nu had ik een open een eerlijk contact met mijn klas. Dat was een fantastische ervaring. En heel confronterend. Wat ik zo vanzelfsprekend met mijn kudde doe, gebruikte ik nooit in mijn werk als docente. Ik ga er nu een project van maken binnen mijn team. Ik houd je op de hoogte.

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Yvonne,

   Wow wat een positieve ervaring! Leuk dat je dat hier deelt! Geweldig dat het meteen zo goed werkt. Ik denk dat je vast heel veel van wat je met je paarden doet ook kan toepassen op je scholieren. En ik kan me goed voorstellen dat die net zo confronterend kunnen zijn als paarden 😉

   Zou je iets meer kunnen vertellen van hoe je het aan gaat pakken met je collega’s? Ik denk dat dat voor veel mensen interessant is om te lezen. En ik vind het natuurlijk erg leuk als je af en toe bericht hoe het zich verder ontwikkelt bij jullie op school. Dank je wel alvast!

   Wendela

 • http://www.h-l.nl sandor

  Dag Wendela,

  Als ex-fysiotherapeut, haptonoom en ademtherapeut herken ik veel in je prachtig e-book.
  In de communicatie heb je een ezelsbruggetje S.O.S van samenvatten (verbale boodschap), open vragen stellen en Spiegelen (proces, gevoel). je boek geeft veel praktische handvatten voor het spiegelen ook tussen mensen. In NLP heet het spiegelen: rapport. Wat me niet gelukt is na het invullen van je vragenlijst is om de verrassing te downloaden; wellicht is dat alsnog te regelen? een verrassing is altijd leuk, maar na je e-book ben ik natuurlijk helemaal benieuwd,

  groet,

  sandor

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Sandor,

   Wat een mooie achtergrond heb jij. Dat geeft weer een hele andere invalshoek!

   Dank je wel voor de tip van het gebruiken van S.O.S. Dat is inderdaad een heel goed moment om het spiegelen toe te passen! Ik ken inderdaad ook het spiegelen in NLP. Ik denk dat spiegelen een fantastische methode is om rapport op te bouwen. Als je rapport hebt is je relatie ook meteen beter en van daar uit kan je bv op een prettigere manier feedback geven.

   Je bent niet de enige die de verrassing in de enquête over het hoofd heeft gezien. Hij stond helemaal op het eind, maar ik denk dat je daar toch te makkelijk overheen leest. Volgende keer zal ik daar iets slimmers voor bedenken :) Er stond een Checklist Observeren, die je kan gebruiken bij stap 2 van het spiegelen.

   Geen probleem, ik mail ‘m gewoon even naar je toe!

   Groeten Wendela

   PS Als er andere mensen zijn die dit lezen en de enquête wel hebben ingevuld, maar de checklist ook niet hebben gekregen, stuur me dan even een mailtje!

 • leo euser

  Hallo Wendela,

  Dank voor je e-book. Ik was geïnteresseerd, omdat ik in mijn werk als adviseur en interimmer veel met andere mensen werk. Een andere reden is dat mijn vrouw en dochter allebei paard hebben gereden. Van hen had ik het nodige gehoord over het gedrag van paarden en hoe je die als rijder kunt sturen.
  Ik heb het boek in één adem uit gelezen. Dat zegt iets over de kwaliteit van de inhoud en zeker ook over jouw schrijfstijl. Complimenten!
  Van direct toepassen is het nog niet gekomen. Maar dat gaat er zeker van komen.
  Als je een tip retour wilt hebben: de 5 stappen doen ook erg denken aan de z.g. U-theorie, waarover o.a. Peter Senge (met anderen) in zijn boek “Presence” de nodige waardevolle ervaringen hebben vastgelegd. Uit dat boek heb ik o.a. overgehouden dat het “gewaarworden” van een situatie een belangrijke stap is (is een beetje vergelijkbaar met jouw 2 en 3e fase).
  Succes toegewenst en dank voor het mogen kennisnemen van jouw ervaringen. Ik blijf je virtueel volgen!
  Groet,
  Leo

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Lea,

   Dank je wel voor de complimenten! En dank je wel voor de tip. Dat boek ken ik nog niet, maar dat komt nu zeker op mijn verlanglijstje te staan!

   Groeten,
   Wendela

 • http://www.100procentjij.nl Len

  Hallo Wendela,

  Met veel plezier heb ik je e-book gelezen. Ik ben net voor mezelf begonnen als jongerencoach. Zeker als coach is het spiegelen heel belangrijk. Het was een zeer mooie aanvulling op wat ik al wist. Toch lijkt het me nog wel eens interessant om zelf te ervaren hoe spiegelen met paarden in z’n werk gaat. Niet om uiteindelijk zelf met paarden te werken. Maar om eens te ervaren of het gevoel dat je bij jezelf ervaart ook overeenkomt met wat je uitstraalt. Ik vond het erg prettig geschreven. Ik kon trouwens na het invullen van de enquete de checklist ook niet downloaden.

  Groeten, Len

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Len,

   Dank je wel voor de complimenten! En gefeliciteerd met je start als zelfstandig jongerencoach!

   Je bent van harte welkom om een keer mee te doen met een workshop spiegelen met behulp van paardencoaching. Dan kan je zelf testen of je gevoel overeenkomt met wat de paarden je teruggeven. Ik zou het leuk vinden om je daar te ontmoeten! De data van de workshops staan op mijn website (Klik hier!) en je kan me ook altijd even mailen over de mogelijkheden.

   Groeten,
   Wendela

   PS. Ik stuur je de checklist even per mail toe. Geen probleem!

 • http://www.duurzamevacaturebank.nl Len Stange

  Beste Wendela,

  Ik heb jouw e-book met veel plezier en interesse gelezen.

  Ik ben recruiter en interview veel kandidaten en werkgevers die mensen zoeken.

  Jouw e-book heeft mij bewust gemaakt van iets wat ik tot op dit moment onbewust deed. Dat heeft er weer toe geleid dat ik heel graag een paar vragen aan de orde wil stellen. Ik weet (gezien jouw antwoorden op bovenstaande reacties) dat jij daar op zult reageren maar ik wil ook graag anderen die dit lezen vragen dit ook te doen.

  Mijn vragen hebben een context nodig. Die volgt nu eerst waarna ik de vragen stel.

  Mijn bedrijf heet MVO Recruitment http://www.mvorecruitment.nl , het is een onderdeel van Duurzame Intermediair http://www.duurzameintermediair.nl net als http://www.duurzamevacaturebank.nl en http://www.duurzamestagebank.nl.
  Maatschappelijke betrokkenheid is de rode draad in alles wat ik doe zowel zakelijk als privé.
  Een van de duurzame aspecten bij recruitment is dat wij proberen daar waar het om inschatten van de match tussen kandidaat en werkgever altijd met zijn tweeën te zijn. Dan doel ik met name op de interviews. Meestal is het mijn rol om te observeren en er voor te zorgen dat de werkelijk belangrijke aspecten aan bod komen. Met belangrijk bedoel ik of er een match is tussen het persoonlijke profiel (talent, motivatie, visie e.d.) en de bedrijfscultuur. Als mijn collega klaar is met de standaard vragenlijst stel ik daartoe nog wat vragen.
  Wat ik vaak hoor!! is dat mijn collega (uiteraard) uitgaat van hetgeen hij heeft geïnterpreteerd uit het cv en motivatiebrief. De kandidaat gaat daar op in.
  Wat ik vaak zie!! is dat de kandidaat eigenlijk wat anders zou willen zeggen.
  Meestal lukt het mij in tweede instantie boven water te krijgen wat dat is.
  De kandidaat gaat als dat lukt hopelijk met een goed gevoel naar huis. Dat is voor mij erg belangrijk omdat van alle kandidaten er uiteindelijk maar één de baan krijgt. De teleurstelling voor alle kandidaten die afgewezen worden mag natuurlijk niet versterkt worden door het gevoel van ‘het was een slecht interview’.

  Nu de vragen die ik graag zou willen stellen:

  Wat kan het inzicht over spiegelen betekenen voor mensen die gaan solliciteren?
  n.l. De interviewer heeft al een idee dankzij de cv en motivatiebrief.
  Dat heeft tot gevolg dat de interviewer niet meer blanco is.
  Beïnvloedt hij de kandidaat?
  Zo ja, op welke manier en in welke mate?
  Hoe kan de kandidaat dit corrigeren?
  Kan de kandidaat dat eigenlijk (nog) wel?

  Er is hier vast nog veel meer over te bedenken en wellicht te onderzoeken.

  Met vriendelijke groet,

  Len Stange

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Len,

   Dank je wel voor je vragen! Ik vind het een interessant onderwerp en een leuke invalshoek!

   Allereerst wil ik je laten weten dat ik niet gespecialiseerd ben in sollicitatiegesprekken. Maar ik kan wel mijn visie geven vanuit mijn kennis over het spiegelen. Wellicht zijn er lezers die hier nog iets op kunnen aanvullen?

   In een sollicitatiegesprek is het natuurlijk erg interessant om te weten wie wie spiegelt. Over het algemeen heeft degene die het minst dominant is in een gesprek, het meest de neiging om (al dan niet onbewust) de ander te spiegelen. Dit komt omdat we eraan gewend zijn om de leider (van een kudde/gezin/team/bedrijf) te spiegelen. Eenvoudigweg omdat je daardoor beter kan samenwerken en dus beter kan overleven.

   In een gesprek zal degene die de leiding heeft over het gesprek dus meer gespiegeld worden door de ander dan andersom. In een sollicitatiegesprek heeft meestal de interviewer de leiding. Dit betekent dat de kandidaat (onbewust) de neiging zal hebben om de interviewer te spiegelen.

   Dit kan twee dingen betekenen. Aan de ene kant kan het zijn dat je onbewust de interviewer spiegelt en (te?) veel meegaat in zijn vooronderstellingen, emoties en intenties. Ik kan me voorstellen dat dit een onprettig gevoel kan geven, omdat je niet ‘jezelf’ kan zijn. Je krijgt misschien ook het gevoel dat je te weinig invloed hebt op het gesprek, omdat je de manier van gespreksvoering van de interviewer ook zal spiegelen. Je raakt dan een beetje de regie kwijt en zegt misschien niet wat je eigenlijk wilde zeggen.

   Aan de andere kant kan je het spiegelen ook bewust inzetten als kandidaat. Wanneer je je bewust bent van het feit dat je de interviewer spiegelt kan je kiezen wat je daar mee wil doen. Je kan kiezen of je er in mee gaat (waarmee je wellicht wel goodwill kweekt bij de interviewer) of je gaat er niet in mee. Je observeert dan wat er gebeurt en benoemt dat. Bijvoorbeeld ‘Ik merk dat ik geneigd ben om mezelf te verdedigen, omdat ik wantrouwen bij jou voel over mijn werkervaring. Klopt dat?’ of bijvoorbeeld ‘Ik merk dat de vragen steeds gaan over mijn opleiding en dat ik daardoor zelf daar ook steeds over praat. Maar ik zou ook graag wat delen over mijn werkervaring. Is dat mogelijk?’

   Het bewust inzetten van spiegelen kan dus een goede manier zijn om meer regie over het gesprek te krijgen. En er een beter gevoel aan over te houden.

   Overigens Len, denk ik dat jouw rol als observator inderdaad ideaal is om het spiegelen toe te passen en daardoor de kandidaat de gelegenheid te geven om nog te zeggen wat hem op het hart ligt. Het is altijd veel makkelijker om te observeren als je niet zelf bezig bent vragen te stellen. Ik vind het erg te prijzen dat jullie op deze manier de gesprekken aanpakken!

   Ik ben benieuwd naar nog andere visies en/of aanvullingen!

   Groeten,
   Wendela

   • http://www.palaverpsychologie.nl Palaver

    Hoi Len en Wendela,

    Ik ben dan weer minder thuis in de theorie van het spiegelen, maar heb wel veel ervaring met het afnemen van selectie- en sollicitatiegesprekken en het geven van training hierin. Het is een gegeven dat je als interviewer de kandidaat in meer of mindere mate beïnvloedt. Zoals Len ook stelt: je hebt al voorkennis op basis van brief en cv en bovendien neem je je als interviewer ook je eigen referentiekader mee, wat bijvoorbeeld bepaalt op welke onderwerpen je verder doorvraagt, en waarop niet. Daarmee stuur je de richting van het gesprek en de antwoorden die je krijgt. Het is vrijwel onmogelijk om helemaal ‘neutraal’ te zijn als interviewer. Bovendien zul je als als interviewer onbewust een positievere indruk krijgen van kandidaten die effectief spiegelen (zoals Wendela aangeeft) of op andere manieren goed aansluiten bij de interviewer.

    De meest neutrale en effectieve manier van interviewen, zoals gebleken is uit psychologisch onderzoek, is het toepassen van de STAR techniek, waarbij je gericht naar gedragsvoorbeelden/competenties vraagt aan de hand van de punten Situatie, Taak, Aanpak en Resultaat. Dit heeft als belangrijk voordeel dat je heel gestructureerd interviewt en je eigen referentiekader en interesses minder invloed hebben. Het goed en consequent toepassen van de STAR interviewtechniek is lastiger dan het lijkt, maar zeker de moeite waard.

    Als kandidaat doe je er goed aan om je voor te bereiden op STAR vragen door van te voren te bedenken welke situaties uit het verleden als goede en concrete voorbeelden kunnen dienen. Wanneer je dat combineert met Wendela’s suggestie om spiegelen in te zetten om meer regie over het gesprek te krijgen (dit wordt ook wel meta-communicatie genoemd), zul je meer gelegenheid hebben om te laten zien wat je in huis hebt.

    Ik hoop dat dit nog verder antwoord geeft op je vragen!

    Hartelijke groet,

    Nicoline Hermans

    Palaver Psychologie en Advies

 • http://www.morefromlife.nl Martin Kramer

  Hi Wendela,
  hartelijk dank voor het boek. Erg inspirerend en leerzaam. Ik zal het zeker toepassen.

  Hartelijke groet,
  Martin Kramer

 • Jan Jansen

  Dag Wendela,
  Dank voor je boek. Het klikte een link in me los naar de gouden cirkel van Simon Sinek en de grote betekenis van het waarom je iets doet.
  http://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Bedankt voor de mooie aanvulling Jan!

 • lenstange

  @Wendela
  Je zegt ‘Wanneer je je bewust bent van het feit dat je de interviewer spiegelt kan je kiezen wat je daar mee wil doen.’ En noemt dan een paar mogelijkheden en niet zo maar een paar maar wat een parels zijn dat! Uitermate waardevolle tips voor kandidaten en namens de 11.000 die binnenkort weer een nieuwsbrief krijgen dank ik je daar voor. Ik zal je citeren en verwijzen naar jouw site. Met jouw goedvinden uiteraard.
  @Nicoline
  Dank je voor de verwijzing naar de STAR techniek. Altijd goed om van tijd tot tijd even herinnerd te worden aan de basis. Ik moet toegeven dat we soms in een geanimeerd interview wel eens een onderdeel overslaan van de stappen die je beschrijft.
  Als wij kandidaten voorstellen aan de werkgever moeten wij dat ook motiveren. Dan is het noodzakelijk dat wij op basis van het interview aan kunnen geven waarom wij die en die voor willen stellen. Dankzij bijvoorbeeld de STAR techniek kunnen wij die motivatie gestructureerd presenteren. Ik realiseer mij dankzij Wendela dat het volgen van standaard interview technieken wel vraagt om nog meer aandacht voor het spiegelen en de effecten daar van. Want ik kan me voorstellen dat de voldoening van het volgen van een techniek of methode een gevoel van tevredenheid geeft en het risico in zich heeft dat het dan wel goed moet zijn. Ik gebruik het woord risico omdat wij als recruiters ook geconfronteerd worden met situaties waarbij de nieuwe medewerker toch niet de juiste persoon op de juiste plek blijkt te zijn. En dan klopt de motivatie die wij hebben geschreven nog steeds maar toch was het geen succes. Dat zijn vervelende situaties voor alle betrokkenen met behoorlijke financiële consequenties. Uit een onderzoek van professor Albert Merahbi blijkt dat de invloed van onderdelen van communicatie als volgt is verdeeld:
  7 % verbaal;
  38% stemtoon;
  55% fysiologie.
  Dus de vraag hoe we de kandidaat kunnen helpen helder te krijgen of en in welke mate er een match is met het profiel van de functie wordt wat mij betreft voor een deel beantwoord door het volgen van een methode van interviewen zoals STAR. Spiegelen zoals Wendela beschrijft is wat mij betreft iets waar ik heel enthousiast over ben. Ik ben benieuwd wat ik terug ga krijgen van de kandidaten die ingeschreven staan in onze database.
  Wat mij betreft ‘to be continued’!

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   @Len
   Goed om te horen! En natuurlijk mag je mij citeren in je nieuwsbrief. Graag gedaan alvast aan alle 11000 ontvangers :) Ik mail je er ook nog wel even over.

   @Nicoline, bedankt voor je bijdrage! Interessant om ook de technieken van de verbale kant van het interview te horen. Want ik richt me inderdaad helemaal op de nonverbale kant. Dat heb je als je met paarden werkt he?! Die praten namelijk zo weinig… 😉

 • http://www.pkcoaching.nl Margrit Blankwater

  Hallo Wendela,

  Nieuwe inzichten in de Paardensport en paardenhouderij vragen om een beter inzicht in de natuurlijke behoeften van het paard. Problemen met paarden komen vaak voort uit onkunde en onwetendheid. Via spiegelen, los en grondwerk wordt veel duidelijk over de communicatie tussen mens en paard, wanneer je de zelfde “taal” spreekt begrijp je elkaar beter. Ik heb je boek met belangstelling gelezen, de vijf stappen zijn een prima leidraad om (bewust) te gebruiken. Hiervoor heel erg bedankt.

  Met vriendelijke groet Margrit Blankwater.

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Margit,

   Dank je wel voor je reactie! Fijn om te horen dat ook collega paardencoaches het eBook waarderen :)

   Groeten
   Wendela

 • Simone

  Ik heb zelf kennis gemaakt met spiegelen met paarden en dit was een onvergetelijke ervaring. Het leerde mij dat als ik ontspannen in mijn kracht sta ik anderen kan inspireren om met me mee te gaan, als ik dit gespannen en door het uitoefenen van druk doe krijg ik verzet en geen toegewijdde medewerking. Verder ervaarde ik tijdens mijn sessie voor de eerste keer sinds veel te veel jaren dat ik speels en verleidelijk kan zijn. En daar heb ik zeker iets van vast kunnen houden nadien. Ik raad het iedereen aan, zelfs als je paarden (wat) eng vind. Het brengt je dichter bij jezelf en herinnert je weer aan de kracht en schoonheid van de natuur. Groet Simone

  • http://onsavontuurinduitsland.wordpress.com Wendela den Tonkelaar

   Hallo Simone

   Dank je wel voor je reactie! En bedankt voor het delen van je eigen ervaringen op zo’n open manier. Ik vind het erg mooi om te lezen hoe je het spiegelen van de paarden zelf ervaren hebt en hoe je dit hebt kunnen inzetten voor je eigen ontwikkeling.

   groeten
   Wendela

 • Sandra

  Gisteren met onze shetlanders gewandeld. Ik ben met een vraag aan hen gaan wandelen. De ene liep op een gegeven moment zowat door mij heen toen ze me inhaalde. Ik besefte dat ik in mijn hoofd zat en niet in mijn lichaam aanwezig was. We lieten haar weer achter mij lopen en deze keer ging ze zonder mij aan te raken langs mij heen!
  Vlak daarna stopte mijn shetlander heel resoluut en standvastig. Ik ging ook stil staan en dat was precies wat nodig was. Ik zag een hele grote boom voor mij, het ging om de wortels, niets doen en vanuit stilte laten ontstaan. Daarnaast in de natuur nog symbolen gevonden die mij verder brachten.

  • Wendela Den Tonkelaar

   Hallo Sandra,

   Wat mooi zeg! Dank voor het delen van deze ervaring!

   Prachtig hoe zo’n klein paardje als een shetlander toch zo’n grote coach kan zijn :)

   Groeten,

   Wendela

 • Marin

  Wat leuk ben erg geintereseerd geraakt in dit onderwerp en kan nietwachten om te starten met de tips!

 • Ingrid de Jong-Schaap

  Ben benieuwd