Werkwijze Paardencoaching

Wat is ‘paardencoaching’ en waarom heb ik er nog nooit van gehoord?
Paardencoaching is een vrij nieuwe methode die in training, coaching en therapie gebruikt wordt. Het komt uit Amerika en het heeft in Nederland verschillende namen (o.a. paardencoaching, paard als spiegel, paardgeassisteerd werken en paard als co-trainer). In de volksmond wordt het meestal ‘paardenfluisteren’ genoemd. Misschien heb je daar wel eens van gehoord? Deze term gebruiken wij echter liever niet, omdat dit zo’n zweverig imago heeft. En paardencoaching is helemaal niet zweverig.

Paardencoaching is een methode waarbij je leert door de spiegel (feedback) van het paard. Er wordt niet op de paarden gereden, maar er wordt vanaf de grond met de paarden gewerkt (zie: ‘grondwerk’). Indien nodig wordt de feedback van de paarden vertaald door een professionele coach (zie: ‘paardencoach’). De paardencoach helpt je ook om de feedback toe te passen in de praktijk. Onbewuster richt zich op de praktijk van de leiders in organisaties. Andere paardencoaches hebben weer andere expertises (denk bijvoorbeeld aan kinderen, relaties, verslavingen, etc).

Wat is paardencoaching en waarom paarden en geen andere dieren?

Is het nodig om ervaring met paarden te hebben?
Nee dat is niet nodig. De paarden worden begeleid door professionals. Er wordt niet op de paarden gereden, maar vanaf de grond met de paarden gewerkt. Hiervoor heb je geen ervaring met paarden nodig.

Als iemand bang is voor paarden, kan hij/zij dan nog wel meedoen?
Ja hoor, dat is geen probleem. Het is heel normaal om enige angst voor paarden te hebben als je nog helemaal geen ervaring met paarden hebt. Het grootste deel van onze deelnemers is angstig voor paarden of voelt in ieder geval een lichte spanning in het begin. Onze ervaring is dat door de professionele begeleiding van paard en mens deze angst snel minder wordt.
Wanneer iemand angst voor paarden voelt, dan gebruiken we deze angst om een brug te slaan naar het dagelijks (werkzame) leven. Zo voelen ook veel mensen angst voor spreken in het openbaar, veranderingen, reorganisaties, slecht nieuwsgesprekken voeren, etc. De manier waarop je omgaat met het angstige gevoel voor het paard, kan inzicht geven in de manier waarop je om kan gaan met andere angsten. Je kan bij ons in een hele veilige omgeving oefenen met het omgaan met angst. Iedereen heeft een persoonlijke manier om dat angstige gevoel te laten verminderen. We bieden deelnemers de gelegenheid om met verschillende methodes te experimenteren. De paarden geven direct aan welke methode voor jou persoonlijk werkt en welke niet.

Moeten we de paarden aanraken bij paardencoaching?
Nee dat hoeft niet. Niemand ‘moet’ iets doen wat hij/zij niet prettig vindt. Het is heel goed mogelijk om paardencoaching te doen zonder het paard aan te raken. Het is zelfs mogelijk om aan de andere kant van het hek te blijven staan. Natuurlijk zal de paardencoach wel iedereen uitdagen om net een stapje verder te gaan en uit je ‘comfort zone’ te stappen. Hiermee daag je jezelf uit om je grenzen te verleggen, iets dat je in het dagelijks leven ook veel kan brengen. Mensen die allergisch zijn voor paarden kunnen overigens ook prima meedoen zonder het paard aan te raken (tevens zijn er anti-allergie pilletjes beschikbaar).

In ons team zit iemand die heel veel paardrijdt, werkt de spiegel dan nog wel voor hem/haar?
Iedereen die paardrijdt of veel met paarden omgaat, zal herkennen dat paarden hun ruiter feilloos spiegelen. Een bekend voorbeeld is dat wanneer de ruiter twijfelt over de hindernis, het paard weigert te springen. Het vele omgaan met paarden maakt de spiegel niet minder confronterend. Bij paardencoaching wordt er niet op de paarden gereden, maar grondwerk met de paarden gedaan. Dit is voor veel ruiters onbekend terrein. Daardoor begint het hele team op hetzelfde niveau. De ruiter heeft dus geen ‘voorsprong’. Echter ook wanneer de ruiter bekend is met grondwerk, dan zal het paard nog steeds deze persoon blijven spiegelen. De paardencoach zal de oefeningen voor de persoon in kwestie dan moeilijker maken (op een hoger niveau) dan voor de rest van de groep.

Wat is ‘grondwerk’ met paarden eigenlijk?
Grondwerk met paarden zijn allerlei oefeningen die de mens doet met het paard vanaf de grond. Er wordt dus niet op de paarden gereden. Tijdens de oefeningen loopt het paard aan een halster (het ding om zijn hoofd) en een touw. Of het paard loopt los door een omheinde ‘paddock’ (afgezet stuk weiland of zandgrond). Bij de oefeningen kan je denken aan ‘breng het paard van punt a naar punt b’ of ‘laat het paard naar je toekomen’.

Waar komt ‘grondwerk’ met paarden vandaan?
Grondwerk met paarden wordt ook wel ‘paardenfluisteren’ genoemd. In vakjargon heet het ‘Natural Horsemanship’. Het is een paardvriendelijke manier van omgaan met paarden, die gebaseerd is op de taal die paarden onderling met elkaar spreken. Het is een methode die uitgaat van de natuurlijke behoeftes en het natuurlijke gedrag van paarden. Het is daarbij de bedoeling dat de ruiter de paardentaal leert, om zo een relatie op te bouwen met het paard. De methode gaat uit van belonen in plaats van straffen. Dit is vrij nieuw in de paardenwereld. Natural Horsemanship kan gebruikt worden in alle disciplines van de paardensport, zoals dressuur, springen, mennen en western. Meer informatie over Natural Horsemanship in Nederland kan gevonden worden op: www.parelli.nl www.emielvoest.nl en www.montyroberts.nl

Waarom werken jullie met paarden en niet met andere dieren?
Vrijwel alle dieren spiegelen ons gedrag. Ook mensen spiegelen elkaar. (zie ook het gratis eBook over spiegelen) Toch kiezen we er voor om met paarden te werken en niet met andere dieren of mensen. Mensen zijn niet altijd eerlijk in hun feedback. Dit heeft dan vaak te maken met sociale wenselijkheid. Paarden kunnen niet liegen en kennen geen sociaal wenselijk gedrag. De feedback van paarden is dus veel eerlijker dan van mensen.

Dezelfde methode als paardencoaching werkt ook met andere dieren. In therapievormen wordt regelmatig met dolfijnen gewerkt en met honden. In principe zou het ook met olifanten, herten en nog veel meer dieren kunnen. Er zijn echter een heleboel praktische bezwaren tegen het werken met bijvoorbeeld olifanten en dolfijnen. Dit doet niets af aan de effectiviteit, het is echter voor ons doeleinde (trainingsmethode) niet praktisch.

Tenslotte leert de ervaring dat de relatieve onbekendheid met paarden een extra dimensie geeft aan de training. Iedereen wordt uit zijn ‘comfort zone’ gehaald. Het hele team gaat iets doen wat je normaal nooit zal ervaren. Wanneer we met honden of katten zouden werken, dan voelen veel mensen zich al heel erg op hun gemak. Wanneer je echter uit je comfort zone stapt, zie je dat mensen veel minder gebruik maken van trucjes en maskers en hun ware persoonlijkheid naar boven komt.

Wat is een ‘paardencoach’?
Een paardencoach is een normale mensen-coach, die zich heeft gespecialiseerd in de methode paardencoaching. De paardencoach is expert op het gebied van paardentaal en kan de feedback van het paard vertalen voor de deelnemers. Daarnaast begeleidt de paardencoach, net als een normale coach, het leerproces van de individuele deelnemers en het groepsproces van het team.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier welke diensten Onbewuster aanbiedt met inzet van paarden!